Düşünmek...

Belki de millet olarak uzun zamandır yapamadığımız bir şey! Son zamanlarda üst üste gelen yasak, filtre ve engellemelerle birlikte neler oluyor, bu aptalca işleri yapanlar neleri düşünmüyor şöyle bir masaya yatırmak istedim.

Twitter engeli, engeli koyan sivri zekalılar için kendi ayıplarını örtmek, ortaya çıkanların da yayılmasını bir nebze olsun engellemek için yapılmış aptalca bir iş. Ancak bu sivri zekalı yöneticilerin unuttuğu başka bir şey daha var: Dünya üzerinde milyonlarca web tabanlı/mobile uygulama kullanıcı kayıt ve login işlemleri için Twitter Authentication API kullanıyor, milyonlarca blog - web sitesi tweet yerleştirme kodları kullanıyor ve bu sayfaların doğru çalışması için tüm Twitter servislerine ulaşılabiliyor olması gerek.

Ülkenin en çok okunan webmaster bloglarından birisinin yazarının sosyal medyada “Twitter da kaldır dediğimiz zaman ilgili linkleri kaldırsaydı kardeşim” sözünü yazdığını okuyunca anladım ki bazı insanların politik görüşleri uğruna uykularını feda ettikleri, ölüp bittikleri, sayesinde ekmek yedikleri mesleklerine ve hatta kendilerine bile saygısı kalmamış.

3-5 SALAĞIN attığı tweetler için ve ülkenin BOŞbakanının yolsuzluklarının gün yüzüne çıkmasını engellemek için engellenen Twitter, birer asalak gibi yaşayan herşeyden habersiz, bencil, kavgacı, bölücü iktidar şakşakçılarına fazla bile dayandı.

Tüm dünya Twitter API servislerini kullanarak kendisini ve teknolojilerini geliştirmeye devam etmekteyken ben böyle bir ülkede yaşıyor olmaktan ziyadesiyle utanıyorum. Fatih projesi kapsamında okullarda tablet kullanılmasını savunan, yeni teknoloji çağına ayak uydurmamız gerekiyor diyen yetkililerin, yaptıkları işin asıl amacının bu olmadığını, satın alınıp dağıtılan tabletlerin rantını daha çok sevdiklerini bu sayede anlamış olduk. Aslında son zamanlarda yaşananlarla birlikte bizler birçok şeyi anlamış olduk, anlayamayanlar ise kendilerini boşuna yormasınlar; çünkü onlar insan yakmayı, savaş çıkarmayı, bölücülük yapmayı ve hatta hırsızlık yapmayı daha iyi anlıyorlar.

Bu ülkenin eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanını’nın küçücük aklıyla bulut teknolojiyi anlatmaya çabalarken düştüğü komik durumu da unutmuş değiliz, ülkenin başbakanının sırf kendisi onu kullanmayı biliyor diye tüm vatandaşlara (hala) F klavye dayatmaya çalıştığını da unutmuş değiliz.

Öyle bir karar mercii düşünün ki karar vereceği konu ile ilgili etrafında danışmanlar olmasın, danışman varsa da “efendim biz bu servisi engellersek şu şu sıkıntıları yaşarız” diyecek bilgiye sahip olmasın. Çünkü bizim ülkemizde tüm yöneticilerin danışmanları kendi akrabalarından seçilmiş konu ile uzaktan yakından alakası olmayan insanlar.

Bazılarımızın beğenmediği Amerika’da Başkan Obama kameraların karşısına geçip “bu ülkede herkes bilgisayar programlama öğrenmeli” diyor ama biz teknoloji alanında hala kendimizi yozlaştırdıkça yozlaştırıyoruz.

Twitter gibi özgür, açık kaynak (Twitter açık kaynaklı bir projedir), bootstrap gibi frameworkler geliştirip tüm dünyanın ücretsiz kullanıma sunan bir şirketin hakettiği şey bu değildi.

Ve son söz…

Gelecekte daha özgür, ilerici, anlayışlı, savaş sevmeyen, inançları uğruna insanları öldürmeyen, kardeşi kardeşe kırdırmayan bir toplum olma ümidi ile sağlıcakla…