Birçok okurumun da bildiği gibi ben Bodrum'da yaşayan bir front-end developer'ım. Web Teknolojileri Konferansı 14 gibi etkinlikler genelde İstanbul'da sık sık gerçekleşiyor ve benim gibi küçük ilçelerde yaşayanlar için ulaşım ciddi problem oluyor, dolayısıyla katılmamız neredeyse imkansız bir hale geliyor.

Böyle bir etkinliği düzenlediği için buradan tüm Atolye15 ekibine teşekkür ederim.

Etkinlik, 3'ü sunum  4'ü panel olmak üzere toplam 7 oturumdan oluştu fakat vaktim yetersiz olduğu için hemen Bodrum'a dönmek zorundaydım. Bu yüzden son oturuma maalesef katılamadım. Şimdi tüm oturum notlarımı kişi ve başlık olarak aktarmak istiyorum.


1 - Veritabanı Sistemleri

Muhittin ÖZER -  Atölye15

WTK İzmir

Atölye15 ekibinden Muhittin ÖZER veritabanı sistemleri ve veri tipleri hakkında çok güzel bilgiler verdi, sunumun sonlarına doğru BigData'dan bahsederek gönülleri fethetti. İlk defa duyduğum 5v formülünden bahsetti, BigData'ya ihtiyacım var mı sorusundan önce sorulması gereken 5 soru.

  • Volume (Hacim) : Verinin boyutudur, terabyte'larca ya da petabyte'larca veriniz var mı?
  • Velocity (Hız) : Ne kadar hızlı bir şekilde veri üretildiğidir.
  • Veriety (Çeşitlilik) : Kaç farklı türde veriniz var? Ve kaç farklı kaynaktan besleniyor?
  • Verification (Doğrulama) : Hızlı bir şekilde büyük boyutta birçok kaynaktan veri geliyor ama ne kadar güvenilir?
  • Value (Değer) : Tüm bu verilerden bir çıktı ya da değer üretebiliyor musunuz? Yani bu verileri anlamlandırabiliyor musunuz?

2 - Uygulamalarınızın Kalbini Dinleyin

Osman ÜNGÜR - Limango

WTK İzmir

Limango'da system admin olarak görev alan Osman, limango için kullandıkları analiz yazılımlarından, araçlarından ve kendi geliştirdikleri monitoring uygulamalarından bahsetti. Kendi uygulamalarımızda free olarak kullanabileceğimiz birçok aracı tanıttı. Tüm bunları aşağıda listeliyorum.

pingdom.com
nagios.org
sensuapp.org
mmonit.com/monit/
smarden.org/runit/
collectd.org
graphite.wikidot.com/start/
github.com/etsy/statsd/
metrics.codahale.com
Track:js (en çok bu ilgimi çekti, çünkü front-end tarafta kullanılıyor)


3 - Versiyonlama ve Deployment

Ergün KOÇAK - oto.net

WTK İzmir

Bu oturumda git ve jenkins versiyon, deployment sistemlerinden bahsedildi. Ergün Bey neşeli ve şakacı tavırlarıyla izleyenlerin yüzlerinde tatlı tebessümler oluşmasını sağladı. Versiyonlama sistemi kullanmadan ortak geliştirilen projelerde başına gelen talihsiz olayları anlattı. Tower isimli bir mac yazılımından bahsetti (Gerçekten kullanmaya değer) ve Php Copy Paste Detector'dan bahsetti.


4 - UI - UX Paneli

Deniz HACISALİHOĞLU / Adem İLTER / Ekrem ELMAS / Oğuzcan ŞAHİN

WTK İzmir

Tüm etkinlikte belkide en sevdiğim oturum oldu: Grafik tasarımcı ve Arayüz Tasarımcı arasındaki farklar? UI ve UX nedir? Farkları nelerdir? Arayüz tasarım prensipleri ve Arayüz geliştiriciyi nasıl daha fazla çıldırtabiliriz sorularının yanıtlarını verdiler. Ekibin pozitif enerjisi tüm salonu kahkahalara boğdu.

Panel sonunda arayüz tasarımcıları ve arayüz geliştiricilerin faydalanabileceği birbirinden önemli makale, blog linki ve kitap tavsiye listesi verdiler, bu listeyi sizin için pdf oluşturdum buraya tıklayarak indirebilirsiniz.


5 - Frontend Frameworkler Paneli

Fatih Kadir AKIN / Burak CAN / Fatih ERİKLİ / Kerim KIRPAT

WTK İzmir

Aslına bakarsanız bu etkinliğe bu oturum için katılmıştım ama tam bir hayal kırıklığı oldu. Panelde sorulara cevap vermek için katılan arkadaşlar sadece oturdular, kem küm ettiler ve soru soran izleyicilerin kendi sorularına cevap vermelerini beklediler (İşin mübalağa'sı). Tabiki de herşey çok kötü değildi, arkadaşlar birçok soruya cevap verdiler ama çoğu soruya izleyici olarak katılan Adem İLTER'in cevap vermesi ise paneli biraz daha eğlenceli hale getirdi. Ayrıca bu oturumda arkadaşlara yöneltilen "HTML5 nedir?" sorusuna; Tamamen semantikle ilgili olduğu yanıtını veren tüm konuşmacılara buradan tüm teessüflerimi iletirim, HTML5 semantiğin yanı sıra etkileşim ile ilgilidir, yani HTML5 ile birlikte sadece semantik değişmedi!...

Not : UI - UX Panelindeki gibi bir kaynak dosyası oluşturmanızı ve izleyicilerle paylaşmanızı beklerdim.


6 - Backend Frameworkler Paneli

Akif AKBAYIR / Tayfun Öziş ERİKAN / Alpcan AYDIN / Emir KARŞIYAKALI

WTK İzmir

Backend ile fazla ilgilenmediğim için buraya uzun uzun yazamayacağım, ama ilgilenen arkadaşların katılımlarından yola çıkarak keyif aldıklarını söyleyebilirim.


7 - Kadın Yazılımcı Grubu

Hilal YILDIZ / Esra ALTINTAŞ / Nesrin KALENDER

WTK İzmir

Yazının başında da söylediğim gibi Bodrum'a dönmem gerektiği için bu oturuma üzülerek katılamadım. Kadın yazılımcılar ile ilgili detaylı bilgi için www.kadinyazilimci.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Not: Biraz görselliğe önem vermelisiniz, etkinlikte dağıtılan sticker'larınız bile berbattı, lütfen kusura bakmayın iyi bir logo ve web tasarımına ihtiyacınız var, çok amatör gözüküyorsunuz.


SONUÇ : Hemen hemen tüm oturumlardan ziyadesi ile keyif aldım. Birbirinden değerli birçok insan ile tanışma fırsatı buldum. Bu tip etkinliklerin İstanbul dışında gerçekleştirilmesinin ekosistemin gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Tüm Atölye15 ekibine ve Sponsorlara teşekkür ederim.

Daha detaylı bilgi için #wtkizmir hashtag ve wtkizmir.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etkinlik boyunca katılımcıların çektikleri fotoğrafları sosyal medyadan toplayarak bir galeri oluşturmak istedim, okuduğunuz için teşekkür ederim.