Nur topu gibi yeni bir tarayıcımız oldu, adı Vivaldi. Vivaldi eski Opera SEO'su liderliğindeki 25 kişilik bir ekip ile geliştirilmiş bir web tarayıcı. Şu an kararlı bir sürümü henüz yok şimdilik sadece teknik önizleme sürümünü deneyebilirsiniz.

Blink (Webkit sanıyordum) altyapısı ile geliştirilen vivaldi'nin asıl amacı çok sekme kullanan kullanıcıların karşılaştığı problemleri yok etmek, web de gezinirken notlar ve ekran görüntüleri almak.

Tarayıcıyı indirip denedim ve ilk deneyimlerimi paylaşmak istedim. Aslına bakarsanız bir süre kullandım ve herhangi bir problem yaşamadım. Tasarım ve kullanıcı deneyimi konusu üzerinde şimdilik iyi çalışılmış gibi duruyor. Teknik önizleme sürümü olmasına rağmen herhangi bir hata göremedim. Yandex fiyaskosundan sonra çok iyi geldi.

Birkaç ekran görüntüsü ile birlikte özelliklerini inceleyelim.

Genel görünüm:

Vivaldi Tarayıcı

 

iOS ile tanıdığımız bir özellik olan, sayfa içerik rengine göre değişen tablar var. İsterseniz bu özelliği ayarlar bölümünden kapatabiliyorsunuz ama benim hoşuma gitti.

Vivalti Tarayıcı

 

Notlar bölümü beni en çok etkileyen özelliklerden birisi. Sanırım bu özellik opera da vardı. Chrome kullanırken eksikliğini hissediyordum. Üstelik notlarınıza ekran görüntüleri de ekleyebiliyorsunuz.

Vivaldi Tarayıcı

 

Şimdilik kullanışlı bir izlenim yaratan şık bir yer imleri paneli.

Vivaldi Tarayıcı

 

Sekme gruplama özelliği bana nedense internet explorer'ı hatırlattığı için iğrenerek test ettim.

Vivaldi Tarayıcı

 

Bir de şöyle garip, deneysel oyuncaklar koymuşlar. Sağ alt tarafta bulunan "sıfırla" butonunu siyasi bir gönderme gibi algılamadım değil :)

Vivaldi Tarayıcı

Son olarak aşağıdaki PHP kodu ile HTTP üstbilgileri aldığımda şöyle bir çıktı elde ettim. Belki lazım olur, bu tarayıcıyı bir süre dinlemek isteyebilirim.

echo $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'];

Çıktısı: Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_10_2) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/40.0.2214.89 Vivaldi/1.0.83.38 Safari/537.36

Genel olarak, deneme sürümü olmasına rağmen severek kullandım, kararlı sürümü çıktığında kendisiyle biraz daha oynayacağım. Bundan sonra yazacağım kodları Vivaldi için de ayrıca test edeceğim, bakalım neler olacak.

Vivaldi tarayıcıyı https://vivaldi.com/ adresinden indirebilir, http://vivalditurkiye.net/ adresinden de Türkiye sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bakalım ilerleyen zamanlarda çıkacak Microsoft'un Spartan tarayıcısını da bu kadar şevkle inceleyip yazabilecekmiyim :)

Okuduğunuz için teşekkürler.