Makaledeki amacım meslektaşlarımın en çok muzdarip olduğu bir konuyu yazıp yaralarını deşmek değil, bizlerle çalışmak isteyen/çalışan müşterilere yol göstermektir. Yıllardan beri sektörde birçok iş yaptım, yaptığım işlerin bir kısmından çok zevk aldım, bir kısmını ise bir an önce kurtulmak için yaptım.

Bir an önce kurtulmak için yaptığım işlerin çoğu müşterinin tatminsizliği ve doyumsuzluğundandı. Eğer bu yazıyı bir müşteri olarak okuyorsanız kaliteli bir ürün teslim almak için bu makaleden bir çok ders çıkarabilirsiniz ama benim kaliteli ürüne ihtiyacım yok bir web sitem veya mobil uygulamam olsun taştan olsun diyorsanız yapacak birşey yok.

Konuyu web sitesi olarak ele alalım. Müşteri ihtiyaçları dinlenip site haritası ortaya çıktıktan sonra skech çizimleri yapılır, tasarımcı tasarlar ve iş arayüz geliştiriciye gelmeden önce müşterinin beğenisine sunulur. Bu süreç fazla sancılı bir süreç değildir, talep edilen revizyonlar yapılır ve tasarımcı elindeki tasarımı paketleyip arayüz geliştiriciye (bize) verir.

Buraya kadar herşey normal. Arayüz geliştirici tasarımı kodlar, hata testlerini yapar, optimizasyonu yapar, html/css validation yapar ve müşteriye sunar. İşte tüm herşey burada başlar.

İki tık sola alalım

Bu en sevdiğim, sen tasarımı onayla kodlansın sonra gel şu slider'ı iki tık sola alalım de, alırız tabi ama iki tık ölçü birimini gözümde canlandıramıyorum.

Şu sitede bir flash var, çok güzel duruyor biz de yapalım.

Yapalım ama neden, artık şunu anla sade güzeldir, flash çok eskilerde kaldı!

Biz bu sayfayı şöyle istiyorduk, bu bizim istediğimiz değil.

Tamam da neden tasarım aşamasında bunu söylemedin? İş neredeyse bitmiş.

Gün içinde biter mi?

Tabi tasarımı onayladıktan sonra işin yarısından fazlası bitmiş demektir, back-end olmasa da olur.

Bu renkler olmadı, şurayı kırmızı mı yapsak?

İşte bu sözün ardından hayatın film şeridi gibi gözünün önünden geçiyor, herşey bitse keşke diyor insan. Bunu tasarım aşamasında görmeyip kod yazıldıktan sonra görmek, tamam daha fazla yazamayacağım.

Logomuz biraz daha büyük olsun.

İyi ama logoyu büyütecek kadar alan yok, ayrıca sayfa responsive. Neden bunu tasarımcıya söylemedin?

Bu link yanıp sönsün.

Sitemiz üzerinden otelimize çok rezervasyon gelsin diye rezervasyon butonumuz sürekli yanıp sönsün, ben buradayım desin. Müşteri

Peki sen böyle bir siteden otel rezervasyonu yapar mıydın? Ve neden bunu bu aşamada söylüyorsun?

Uzun lafın kısası, yukarıda incelediğimiz çoğu memnuniyetsizlik ve tatminsizlik işi başından görememekten kaynaklanıyor. Tasarım’ı onaylamadan önce iyice incelemek, eksiklikleri görmeye çalışmak ürünün daha temiz ve hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına yardımcı olur.

Bu problemlerle front-end/back-end tarafında karşılaşmamak için lütfen tasarımı dikkatli inceleyin ve hemen karar vermeyin.