Aslında uygulamaları yayına alalı yaklaşık 2-3 ay oldu ama iş yoğunluğumdan dolayı yazmaya yeni fırsat buluyorum. 

Bu yazımla Bodrum Ceative olarak Apple Store ve Google Play'de yayına aldığımız 2 uygulamadan ve gelişim sürecinden bahsetmek istiyorum.

Bodrum Kent TV

Bodrum'un ilk ve tek televizyon kanalı olan Kent TV için tasarım ve yazılım sürecini gerçekleştirdiğimiz yerel haber uygulamasını Cordova kullanarak geliştirdik. Firmaya ait özel yazılmış (PHP, mySQL) bir web sitesi bulunuyor.

Uygulama henüz tasarım sürecindeyken bir yandan da sunucu üzerinde PHP kullanarak özel bir API servisi hazırladık. Hazırladığımız API servisi PHP yardımıyla veritabanındaki datayı alıp jSON formatında geri döndürüyor. Bu işlemler için birden fazla API servisi yazmak zorunda kaldık. Bunlar sırasıyla; haber listeleme, haber arama, haber detayı, köşe yazısı listeleme, köşe yazısı detayı, köşe yazarı profili ve özel olarak geliştirdiğimiz reklam servisleriydi.

Tasarım ve API yazılım süreci tamamlandıktan sonra uygulama yazılımı için kolları sıvadık. Yazılım sürecinde UI için herhangi bir framework kullanmamayı ve kendimiz yazmayı tercih ettik. Yaklaşık 1 - 1.5 aylık bir sürecin sonunda uygulamayı tamamlayıp Apple Store ve Google Play'e gönderdik. Bazı durumlarda uygulama onay süreçleri biraz uzayabiliyor, özellikle Apple tarafında. Apple'ın istediği revizyonları gerçekleştirerek uygulamayı yayına aldık.

Hatta geçtiğimiz ay ciddi bir güncelleme yaparak uygulamaya yeni özellikler ekledik ve 1.5 sürümünü yayına aldık.

Uygulama yayında iken şu ana kadar iOS ve Android tarafında henüz bir çökme raporu almadık. Bu konuda müşterimizin de memnun olması, yeni projeler için bizi ziyadesiyle motive ediyor.

Uygulamayı indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Apple Store - Google Play

 

Pokevolve - Evolve Calculator For Pokemon GO

Bu uygulamayı herhangi bir müşterimiz için değil, kendimiz için geliştirdik.

Aslında herşey çılgınca süren Pokemon GO hastalığına yakalanmış bir insan olarak :) yakaladığım pokemonları geliştirmeden önce CP değerinin kaç olacağının şansa bağlı olmadığını anlamamla başladı.

Uzun araştırmalarım sonucu Pokemonların gelişimi için belirli oranlar olduğunu öğrendim ve herşey başladı. Her Pokemon için bu verileri uygulama içinde işleyebileceğim bir formata geçirmekle işe başladım ve bu sırada ortağım da uygulamanın tasarımını yapmaya başladı.

Uygulama yazılımı için Cordova tercih ettik. Yazılım ve tasarım sürecinden sonra uygulamayı Apple Store ve Google Play'e gönderdik. İnceleme sürecinde çeşitli telif problemleri ile boğuştuk ve uygulama tasarımını revize ederek bu sorunları atlattık. Uygulamamız artık yayında ve şu an binlerce insan tarafından kullanılıyor. Hayatta bundan daha keyif verici birşey olamaz :)

Uygulamayı indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Apple Store - Google Play

 

Bunların yanı sıra müşterilerimize ve kendimize ait 4 uygulama Apple ve Android tarafından inceleme ve onay bekliyor. 2 uygulama yazılım sürecinde ve üzerinde çalıştığımız sevimli bir oyun bulunmakta. Bu uygulama ve oyunlar yayına girdiği zaman blogumdan paylaşacağım.

Sizin de uygulama veya oyun fikriniz varsa bana yunusbassahan@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Bodrum Transfer ve Bodrum Havalimanı Transfer alanında hizmet veren, web sitesini yapmaktan büyük zevk duyduğumuz Bodrum havalimanı transfer sitesini de ziyaret edebilirsiniz.