Daha önce de bahsettiğim gibi uzun zamandan beri Mac mini ile çalışmaya devam ediyorum. İşletim sisteminin konforundan ve kullandığım uygulamalardan dolayı bundan sonra windows kullanmamaya karar verdim.

Daha önce OSX işletim sisteminin RAM canavarı olduğundan bahsetmiştim, bilgisayarımı ilk açtığımda henüz hiçbir uygulama çalıştırmadan sadece sistem ve servislerinin 2 GB'ın üzerinde ram kullandığını her gördüğümde deliye dönüyordum. Özellikle Yosemite güncellemesinden sonra.

Mac mini Ram Yüksetme

Yukarıdaki görsel bilgisayarımın ilk açıldığı hali, her uygulama açtığımda 300-400 MB eksiliyor ve  bir süre sonra sistem kasılmaya başlıyordu. Bir süre bu şekilde kullanmaya devam ettim ve yukarıda gördüğünüz küçük programcık ile ram sorununu bir nebze halletim. Uygulamanın ismi Memory Clean, uygulama boştaki RAM miktarınız 50 MB'ın altına veya sizin belirlediğiniz bir miktarın altına düştüğü zaman bellek üzerinde kullanılmayan alanı serbest bırakmaya yarıyor.

Daha sonra ask.fm üzerinden gelen bir soruya verdiğim cevapla birlikte gaza gelerek 16 GB RAM takviyesi yapmaya karar verdim. (http://ask.fm/YunusBassahan/answer/119415876702

Hemen araştırmaya koyuldum ve birçok tavsiye okudum (Kingston vs Corsair) ve en iyisi bir apple yetkili satıcısına sormak diyerek Mac mini'yi satın aldığım firmaya telefon açtım. Sağolsun teknik birimdeki arkadaş bu konuda yardımcı oldu, 1600 MHz DDR3 Kingston Ram almamın daha uygun olacağını söyledi. Hemen siparişimi 8x2 (toplam 16 GB) verdim ve bugün RAM'lerim elime ulaştı.

 

Bebeklerim geldi, #macmini ram upgrade yazısı çok yakında blogumda :) #apple #ram #upgrade #ddr3

Yunus Başşahan (@yunusbassahan) tarafından paylaşılan bir fotoğraf on

 

Hemen RAM'leri takmaya koyuldum. Daha önce de bahsettiğim gibi benim kullandığım model (Late 2012) kolay donanım upgrade için özel bir kasaya sahip. Aşağıdaki fotoğraflara bakarak RAM upgrade işleminin ne kadar basit olduğunu görebilirsiniz.

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Yeni RAM'lerimi taktıktan sonra bilgisayarımı çalıştırdım ve mutlu son :) Test sırasında 28 programı aynı anda çalıştırdım ve boştaki bellek miktarım 6-7 GB'tı. Hayatımda bu kadar sevindiğimi hatırlamıyorum :)

Bir de sistemin eski ve yeni halini karşılaştırmak için görseller hazırladım, şimdi de onlara bakalım.

Sonuç:

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Mac Mini RAM Upgrade

Yeni Mac mini alacak arkadaşlara da bir tavsiye vermeden yazıyı bitirmeyeyim. Yeni Mac mini 2014 modellerinde RAM upgrade desteği yok, yeni Mac minilerde RAM anakarta entegre geliyor, özellikle 2014 model alırken minimum 8 GB RAM'li cihaz alırsanız bunun gibi bir problemle karşılaşmazsınız.

Tüm bunlardan sonra her ne kadar isyan etsem de cihazı satın aldığım için pişman değilim, sadece şimdiki aklım olsa i7 ve min. 8 GB RAM'li bir cihaz alırdım.

Okuduğunuz için teşekkürler, Mac mini hakkında sorularınızı bu post altından sorabilirsiniz.